Lees meer

Tessa neemt deel aan de pilot voor Stan: Ik wil hulp verlenen, want dan kan ik het verschil maken!

9 October 2018

Tessa adviseerde jarenlang BHV-organisaties om hun BHV op orde te krijgen en houden en zette zich daarbij in voor een grote passie van haar: veiligheid en alles wat daarbij komt kijken. “de grootste uitdaging aan veiligheid is om het laagdrempelig, praktisch en toch ook kostenbewust in een organisatie te krijgen.”

Aangemeld bij HartslagNu

Toch was niet haar werksituatie de drijfveer om zich aan te melden bij HartslagNu. “Mijn zoontje heeft een hartaandoening en om de hoek bij ons hangt een AED. Toen had ik zoiets van als mijn zoontje iets krijgt, wil ik wel kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen,” vertelt Tessa. Daarom volgde ze een reanimatiecursus. In haar gemeente zag ze dat er reclame werd gemaakt voor HartslagNu en zo meldde ze zich als burgerhulpverlener aan.

Als burgerhulpverlener is Tessa al een aantal keer opgeroepen. “Elke keer was ik net te laat, want toen waren de hulpdiensten er al. Wel heeft mijn vriend eens een oproep gehad terwijl hij de hond uitliet. Hij is toen direct naar het incident gegaan en heeft het slachtoffer gereanimeerd. Het was een oude man en heeft het uiteindelijk niet overleefd. De familie was wel heel dankbaar dat hij het toch geprobeerd had. Dat doet je dan wel goed.”

Een half jaar geleden was Tessa getuige van een ongeluk. “Ik ben gestopt om hulp te verlenen, het was een jonge jongen. Ik heb hem gestabiliseerd en gerustgesteld. Ook stopten er nog andere mensen om hulp te verlenen toen de ambulance er nog niet was. Ik heb aan hen taken en instructies kunnen geven.”

Positief over burgerhulpverlening

Tessa vindt het normaal om elkaar te helpen, daarom is ze ook positief over burgerhulpverlening. “Het is alleen maar goed om burgerhulpverleners in te zetten en te alarmeren. Ik vind het daarom ook belangrijk dat mensen zich registreren, omdat je echt een verschil kan maken. Je kan bijvoorbeeld een leven redden! Daarnaast is het een vorm van maatschappelijke betrokkenheid en dat kun je op deze manier mooi laten tonen,” vult ze aan.

Pilot voor Stan

Omdat Tessa burgerhulpverlener bij HartslagNu is, is ze benaderd voor de pilot voor Stan. “Vanuit mijn passie voor veiligheid en alles daaromtrent, leek het me leuk en leerzaam om mee te doen aan de pilot.” Ze merkt dat het voor de BHV’ers een omschakeling is qua mindset. “Zij hebben hierbij veel meer een aansturende en coördinerende rol. Je merkte dat het voor hen in het begin zoeken was, maar dat ze wel erg gebaat zijn bij onze hulp. Als die omschakeling is geweest – en het niet meer dan normaal is – kan het een aanvulling zijn op de BHV-organisatie,” vindt ze. Ook over de samenwerking met andere burgerhulpverleners is ze tevreden: “De samenwerking is goed. Wat wel grappig is, is dat mijn buurman ook burgerhulpverlener is en dat we dus samen naar de oefening fietsten.”

Altijd bereid

Als Tessa in de toekomst een oproep krijgt voor Stan is ze zeker bereid om er naartoe te gaan: “Het maakt mij niet uit wat en waar het is, ik ben bereid om overal naartoe te gaan. Ik wil hulp verlenen, want dan kan ik het verschil maken! Ik hou van verandering en ben erg intrinsiek gemotiveerd. Ik vind het leuk om voor meerdere situaties opgeroepen te worden, want elke situatie heeft weer een andere aanpak nodig. Zo kun je elke keer weer je weg banen om samen met je collega-hulpverlener tot een goed einde te komen. Dat vormt elke keer weer een uitdaging!”