Lees meer

Buurtbewoners klaar om uit te rukken voor Pelgrim

17 April 2017

Tientallen mensen in de directe omgeving van Sensire Pelgrim in Gaanderen staan voortaan in de startblokken om te assisteren bij een calamiteit, mocht dat eens nodig zijn. Een eerste oefening om de burgerhulpverlening (met BHV-competenties) in te schakelen was een succes.

In Pelgrim wonen mensen die dementiezorg of andere intensieve zorg nodig hebben. Er wonen ook ouderen zelfstandig, al of niet ondersteund door medewerkers van Sensire. Het gebouw is goed beveiligd tegen calamiteiten, bijvoorbeeld omdat het is ingedeeld in compartimenten (delen van een afdeling worden bij een alarmmelding automatisch afgesloten door deuren) die brand een uur kunnen tegenhouden. De aanrijtijd van de brandweer is vijf tot tien minuten, maar een gediplomeerde EHBO’er als Dennis Willems woont vlakbij en kan er al binnen drie minuten zijn.

Bij de oefening hielp Willems, in een oranje hesje duidelijk herkenbaar als hulpverlener, mensen in veiligheid te brengen. “Die mijnheer en die mevrouw liepen gewoon met mij mee, terwijl ik hier voor het eerst binnen was”, zegt Willems. “Het geeft een goed gevoel dat ik iets voor de mensen hier kan betekenen. Als je iemand kan helpen, doe je dat.”

Ook voor Ben Bosman is het niet minder dan vanzelfsprekend dan dat hij bij een oproep op zijn smartphone zijn huis uitrent om te helpen bij Pelgrim. Hij werkt in de beveiliging en heeft de juiste competenties, van EHBO tot reanimatie. “Ik vind het belangrijk om mee te werken, maar ook gewoon heel leuk”, zegt hij. “In een klein dorp als Gaanderen ken je elkaar goed. We laten elkaar niet zitten.” Volgens Eefje Peters, die het project begeleidt namens de organisatie voor burgerhulpverlening Stan, een doorontwikkeling van HartveiligWonen, helpt die saamhorigheid enorm: “De cohesie in het dorp is ongelofelijk groot.” Ook Sensire wil de verbinding met het dorp nog meer versterken: “Wat kunnen wij voor het dorp betekenen en wat kan het dorp voor ons betekenen?”.

In de volgende oefeningen gaan de mensen van Sensire Pelgrim de hulpverlening verder oefenen en stroomlijnen. Sensire-medewerker Wilma, getraind om intern op te treden bij calamiteiten, leerde bij deze oefening dat ze de aangesnelde burgerhulpverleners nóg meer mag inzetten. Maar dat is dan ook het goede nieuws: “Je bent er gewoon niet aan gewend dat er gelijk zo veel mensen voor je klaarstaan.”

Bent u ook burgerhulpverlener en wilt u deel uitmaken van het BHV-netwerk rond Sensire Pelgrim? Meld u dan aan via support@stanglobal.com 

Bron: de Gelderlander